Ercon Consultancy

Anders dan anderen? Dat maakt je bijzonder.


Als bedrijf zijn wij eigenlijk altijd anders dan andere bedrijven in onze branche.

Anders dan anderen…

Als bedrijf zijn wij eigenlijk altijd anders dan andere bedrijven in onze branche. Dat willen we ook want er zijn al veel bedrijven die de dingen op een vergelijkbare manier doen en enkel onderscheid maken in de producten die ze produceren of leveren en waar ze de claim op leggen dat de eigenschappen bijzonder zijn. Als je alleen al kijkt naar de manier van reclame maken van de afgelopen tijd, zie je al dat we het op een andere wijze doen dan anderen. Wij zijn niet zozeer bezig met product-presentatie of prijspolitiek en dat bevalt ons eigenlijk uitstekend. De reclame die wij voeren gaat erover waar wij voor staan en wie we zijn.

Jezelf profileren als zelfstandig optiek bedrijf

Mijn overtuiging is dat dit ook de manier is voor het zelfstandig optiek bedrijf om je te profileren. Wat mij betreft geldt dit niet alleen voor de optiek maar voor vele branches wanneer je bedrijf geen onderdeel is van een multinational of een landelijke keten.
Wanneer je er voor kiest anders te zijn dan anderen wordt je bijzonder en creëer je, zoals dat in de marketing heet een USP voor je bedrijf. Als je dit op een goede manier doet is dat ook duidelijk voor je klant en maak je echt een verschil. Met andere woorden door te benoemen dat de prijs-kwaliteit verhouding van je product goed is en dat je een goede service verleent is dan niet voldoende. Dit zegt namelijk iedereen en bovendien is service een subjectief gegeven wat een klant moet ervaren zonder dat je het hoeft te benoemen.

Voel jij je anders dan anderen?

Heb jij vaak het gevoel dat je anders bent dan andere mensen in jouw omgeving? Had je dat altijd al? Beleefde jij het leven anders dan andere mensen? In dit artikel ga ik in op ‘anders zijn dan de rest’. Wat is dat? Hoe kan dat?

Wat is het precies?

Wanneer je je anders voelt dan anderen dan:

Sta je anders in het leven dan andere mensen, Heb je misschien andere normen en waarden dan anderen, Denk je anders, Kijk je anders, Voel je de dingen anders aan, Zoek je andere diepgang, Beleef je de dingen anders, Zie je het rijtje met kenmerken die erbij kunnen horen? Staat die van jou er ook tussen? Het gaat er in ieder geval over dat je anders bent dan de rest. En dat je je ook zo voelt.

Als kind

Als kind was jij al anders dan de rest. Soms was je niet bij de les of in ieder geval leek het zo dat je afwezig was. Terwijl je de stem van de meester hoorde, keek jij naar buiten. De meester vertelde en je luisterde. Maar het kon je niet snel genoeg gaan. Bovendien riep het verhaal andere verhalen bij jou op. Het ene beeld na het andere kwam bij je op. Soms zo erg dat je er een beetje druk van werd in je hoofd. De vraag die meester je stelde hoorde je daarom ook niet zo goed.

Ik kan me nog zo goed herinneren wat mij overkwam. De meester vertelde over de belegering van het vestingstadje Naarden. En terwijl de meester vertelde, bedacht ik allerlei strategieën hoe je zo’n stadje kon verdedigen. Of hoe je zo’n stad moest innemen. En dan was ik weg in gedachten bij de les. Ik maakte mijn eigen lessen op die manier. Tot meester vroeg: ‘wanneer was de belegering van Naarden?’. Dan schrok ik. Dan wist ik het niet zo goed.

Interesses

Je had andere interesses dan andere kinderen bij jou in de klas. Diep in jouw hart vond je geschiedenis leuk of aardrijkskunde maar je wou het liever niet tegen anderen zeggen.

Onbegrip

Onbegrip kan je treffen wanneer je ‘anders bent dan anderen’. De omgeving begrijpt jou niet. Mensen in jouw omgeving voelen niet aan wat jou beweegt. Je mist de aansluiting bij de ander en de ander mist de aansluiting bij jou.

Het kan er ook voor zorgen dat je twijfelt aan jezelf. Wat maakt het dat jij anders bent?

Anders zijn dan anderen. Zelf heb ik dat gevoel al bijna mijn hele leven. Wanneer mensen recht ga, lijk ik altijd per toeval links te willen. Dat anders zijn dan anderen, het buitenbeentje zijn, heeft lang aan mij geknaagd. Totdat ik de positieve kanten ervan begon te zien. Hoe kun jij jezelf blijven in een wereld waarin jij je anders voelt dan anderen?

Heb jij het gevoel dat als jij in een groep bent, jij je anders voelt dan anderen? En/of dat je anders denkt? En voel jij je daarom niet echt onderdeel van een groep? Dat kan!

Er is niet mis met het gevoel dat jij anders bent dan anderen. Het begint pas problematisch te worden als jij het zelf gaat zien als iets negatiefs. Jezelf het buitenbeetje voelen kan je onzeker maken maar bijvoorbeeld ook je angsten vergroten. En in beide gevallen is dat natuurlijk zonde!

Anders zijn dan anderen: het ‘’dilemma’’
Je voelt je anders en je denkt over veel dingen ook anders dan de meeste mensen. De keuze is nu aan jou: wil jij IN de box blijven of juist UIT de box?

Gelukkig kun jij zelf bepalen wie je wilt zijn. Ga je compromissen sluiten zodat jij je vrij kunt bewegen in de box. Of kies je toch liever voor helemaal jezelf zijn maar daarmee ook voor een stuk onbegrip van anderen (en jezelf richting anderen)?

Delen