Schadelijk blauw licht

Het gevaar van blauw licht en LED lampen- zijn er gezondheid risico’s?

Beeldschermen

Om op de meest heldere momenten van een dag te kunnen lezen wat er op het scherm van je tablet, computer, smartphone en de televisie staat, stralen deze apparaten voortdurend een blauw licht uit. Het zijn zogeheten LCD schermen, liquid crystal displays.

Ledlampen

Blauw licht zit ook in ledlampen. De ledlamp is een heldere lamp, zijn duurzaam en vervangen gloeilampen en halogeenlampen. Dit type lamp is energiezuinig en heeft een langere levensduur. Bovendien leveren ledlampen aan het einde van hun levensduur geen kwikafval, maar ze zenden een heel ander lichtspectrum uit.

Wit licht is een mengsel van verschillende kleuren licht. Een witte gloeilamp zendt relatief weinig licht uit in het blauwe deel van het spectrum, terwijl het licht van ledlampen, waarvan het licht ook als wit wordt waargenomen, meer blauw licht uitzendt.

Effect op de slaap

Dat blauwe licht bootst zonlicht, daglicht, na waardoor de menselijke biologische klok verstoord kan raken. Het bioritme wordt aangestuurd door de nucleus suprachiasmaticus in de hypothalamus dat op zijn beurt de pijnappelklier (epifyse) in de hersenen activeert om het slaaphormoon (melatonine) aan te maken. Blauw licht verhindert de aanmaak van dit slaaphormoon.

Door in blauw licht te kijken kan men moeilijker in slaap vallen. Licht heeft invloed op de centrale inwendige biologische klok van mens en dier en daarmee op de hartslag, hormoonafscheiding, lichaamstemperatuur en cyclus van slapen en waken.

Mensen met hersenletsel en zeker de tieners onder hen, lijden al vaak aan een verstoring van het slaap-waakritme. In de tienertijd is de biologische klok van nature iets naar achteren verschoven: ’s morgens kunnen zij niet makkelijk wakker worden, maar zij kunnen met gemak tot in de nacht opblijven.

Effect op de ogen

Blauw licht passeert het hoornvlies en  de lens van het oog voordat het in het netvlies wordt geabsorbeerd. De ganglioncellen van het netvlies van de ogen zijn extra gevoelig voor blauw licht.

In het perifere zichtveld – het gezichtsveld naast waar we precies scherp zien – zijn veel kegeltjes, die ook gevoelig zijn voor blauw licht. Daardoor valt blauw licht op in het donker als het in ons gezichtsveld komt. Het ‘springt in je oog’.

Een teveel aan blauw licht op het oog kan zelfs leiden tot schade aan het oog. In een rapport van de Gezondheidsraad staat dat door korte tijd in sterk licht (van de zon of van een kunstmatige bron) te kijken het oog beschadigd kan raken.

In welke mate blauw licht invloed heeft op de gezondheid van je ogen, wordt op dit moment nader onderzocht.

Mogelijk draagt de stijgende blootstelling aan LEDlicht ook bij aan

leeftijdgebonden maculadegeneratie.*1

Netvliesschade als gevolg van blauw lichtschade is onherstelbaar. Met name is het ernstig wanneer het optreedt in het centrum van het gezichtsveld, in de gele vlek, wat leidt tot vermindering van de gezichtsscherpte.

Langdurige verstoring van het dag-nacht ritme (jet lag, nachtwerk) kan negatieve gezondheidseffecten veroorzaken, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en zelfs borstkanker. Maar het effect van blauw licht hierop is nog niet bewezen.

Lichamelijke klachten

Klachten, die wel zijn bewezen, na blootstelling aan blauw licht zijn onder andere:

  • branderige ogen,
  • vermoeide ogen,
  • hoofdpijn,
  • slecht in slaap kunnen komen.

Relativeren?

Hoogleraar oogheelkunde prof. dr. Nomdo Jansonius in het Universitair Medisch Centrum Groningen relativeert het.

Hij zegt: “Blauw licht komt gewoon voor in het buitenlicht. Wie buiten is, stelt zijn ogen bloot aan veel meer blauw licht dan wie naar een beeldscherm kijkt.

Bovendien zijn beeldschermen ook zo in te stellen dat ze bijvoorbeeld ’s avonds minder blauw licht uitstralen. Nieuwere led-lampen stralen al minder blauw licht uit dan de oudere”.

Aanbevelingen 

Het RIVM onderzoekt hoe lang en op welke momenten van de dag mensen apparatuur met blauw licht gebruiken, zodat ze aanbevelingen kunnen doen. Er moet ook worden onderzocht welke effecten optreden, bij welke blootstelling, en in hoeverre ze schadelijk zijn voor de gezondheid.

https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-leefomgeving/briefadvies-gezondheidsrisicos-van-leds

Verkenning Gezondheidseffecten van nieuwe lichtbronnen

Er zijn betaalde en gratis apps’s op de markt

Er zijn apps te downloaden die het blauwe licht filteren, waardoor je beeldscherm een rustiger zacht oranje wordt. Voor Apple zijn er wel betaalde versies, maar geen gratis versies tenzij je gelijk een ‘gratis browser’ wilt installeren. Voor de Android markt zijn er meerdere gratis apps te verkrijgen.

Eén van de bekendste apps voor de computer is  f.lux , die de kleuren van het het computerscherm aanpast aan het moment van de dag – warm ’s avonds en ’s nachts en feller gedurende de dag. Het blauwe licht wordt uitgezet.

Over het algemeen wordt aangeraden minstens twee uur voor je gaat slapen niet meer naar een beeldscherm te kijken.

Speciale bril
Wie googelt op ‘blauw lichtbrillen’ of ‘slaapbrillen’ ziet dat er een breed aanbod is van brillen in allerlei prijsklassen en dat er zelfs coatings zijn voor bestaande brillenglazen.
Er zijn mensen met hersenletsel die het plezierig vinden voor de rust aan hun ogen om zo’n bril te dragen. Zij ervaren hierdoor minder hoofdpijn.

Er zijn meerdere speciale brillen die verkocht worden om je te beschermen voor teveel blauw licht, zie BetervoorOgen.

bron: www.hersenletsel-uitleg.nl

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.