Ercon Consultancy

Kun je het leren?

Door: Erik Smidt

Erik Smidt

De Opticien | november 2014

Sommige mensen krijgen meer gedaan dan anderen en vaak is niet te verklaren hoe dat komt.

Waarom spreekt hetgeen Barack Obama zegt ons meer aan dan zijn voorganger George W. Bush?

Hoe komt het dat wanneer de ene persoon  een menigte toespreekt het veel beter overkomt dan wanneer een ander het doet.

Wat is het verschil tussen Jan Peter Balkenende en iemand als Mark Rutte of Jan Marijnissen  behalve hun politieke kleur.

Je vindt het ook wel als je iets koopt in een winkel, de ene verkoper geloof je direct waar de andere je totaal niet kan boeien. Daarbij hoeft de eerste niet eens meer kennis te hebben over hetgeen wat hij aanprijst.

Het is vaak ongrijpbaar hoe en waarom dit ontstaat.

Als je sommige websites, boeken en trainers  mag geloven is het aan  te leren.

Een aantal zaken dien je je dan eigen te maken volgens deze  lieden.

Kalmte lijkt een belangrijke eigenschap die je  moet hebben. En vooral ook rust en een goede houding zijn beginwaarden die heel erg helpen.

Dit zijn wellicht zaken die goed aan te leren zijn. Als je erover nadenkt dan kun je inderdaad heel goed jezelf aanleren een goede fysieke houding  te hebben. Rechtop lopen met een rechte rug en schouders naar achteren  is naar mijn mening niet iets waar je niet aan zou kunnen werken.

Anderen hebben het over een positieve houding en het hebben van een eigen stijl. Die stijl zal je dan wel nog moeten ontwikkelen als je hem niet hebt, wat denk ik al moeilijk op zichzelf is. Naar mijn mening is een positieve houding ook een eigenschap waar je zelf heel veel aan hebt. Overigens is dat denk ik niet zo gemakkelijk aan te leren. Sommige mensen zijn gewoon intrinsiek niet positief, dat ligt dan aan de ervaringen die ze hebben gekregen gedurende  hun leven en hun manier hiermee om te gaan. Ze proberen het wel maar vinden het heel lastig zaken ten positieve te keren als ze het in eerste instantie niet zo ervaren.

Dan is er nog een aantal dingen die ook mee helpen een goed gevoel te creëren bij je omgeving.

Wanneer je altijd eerlijk bent en niet negatief over anderen praat zal men je  positief beoordelen.

Er wordt al genoeg geroddeld in de wereld en het helpt niet mee voor je imago om hieraan mee te doen, hoe verleidelijk soms ook. Er wordt gesteld dat je er goed uit moet zien. Het hebben van een verzorgd uiterlijk lijkt niet moeilijk maar het moet dan wel verzorgd zijn in de ogen van degene die aanschouwt. Als je naar jezelf kijkt is dat met een suggestieve  blik waarbij je niet zo snel negatief zal oordelen over je eigen verzorging.

Naast bovenstaande eigenschappen is het nog wenselijk met humor door het leven te gaan en regelmatig  te lachen. Wanneer je te veel klaagt knapt men daar over het algemeen gauw op af. Wanneer je zoveel mogelijk de leuke kanten van het leven ziet wordt je uitstraling gelijk een stuk beter.

Wanneer je al deze dingen, en dit zijn niet eens de enige ,jezelf eigen kunt maken dan is het te leren volgens sommigen.

Dan leer  je…………… charisma.

Hoewel een paar eigenschappen van charismatische personen wellicht zijn aan te leren, is het geen sinecure  al deze eigenschappen aan te leren. Sterker nog als je niet iets van de eigenschappen bij je zelf vindt lijkt het me onmogelijk.   Er bestaat immers er ook nog zoiets als karakter. Ik ben er van overtuigd dat mensen als genoemd met een groot charisma één ding hebben wat niet te leren is:  een sterke persoonlijkheid waardoor ze een positieve uitstraling vanuit zichzelf hebben.

Het is een goede zaak te werken aan eigenschappen die mensen met een groot charisma hebben maar het is een illusie dat je hierdoor net zo  charismatisch zou kunnen worden. Je wordt er beter van, je krijgt er een betere uitstraling van, je voelt je zelf er beter bij maar je wordt niet een persoon meteen groot  charisma als je geen charisma van jezelf hebt, is mijn stelling.

Dat is overigens geen probleem toch? Als je maar lekker in je vel zit.

Delen