Ercon Consultancy

Schele manus (De Jantjes musical)

Eyeline | september 2012

ERCON Contactlenzen & Consultancy weet heel goed wat bij de specialist, het zelfstandig optiekbedrijf, past. Moeilijke casussen bestaan volgens directeur Erik Smidt niet. Er is altijd een antwoord. Ook de Nederlandse theaterwereld weet ERCON te vinden als het om bijzondere producten gaat.

Zo werd de leverancier eens benaderd door het Noord Nederlands Toneel: of er lenzen waar je niet door kunt kijken geleverd konden worden. De reden was dat het theatergezelschap een toneelstuk ging opvoeren over ‘Teiresias, de blinde ziener’, en de hoofdrolspeler wilde graag het echte effect van ‘niet kunnen zien’ ervaren. ERCON heeft hem daarvoor van een paar occludeerlenzen voorzien.

Ook de productie van de bekende musical De Jantjes wist ERCON te vinden. “In die voorstelling zit een personage ‘Schele Manus’. “Wij kregen van de productie te horen dat de acteur, Job Bovenlander, het heel lastig vond om de hele voorstelling scheel te kijken en dat tijdens repetities zelfs bleek dat hij er hoofdpijnklachten van kreeg. Het is voor ons altijd een mooie uitdaging om out of the box te denken, dus wij konden zeggen dat ze voor deze situatie bij het juiste adres hadden aangeklopt. Aangezien wij weleens lenzen leveren die juist een tegenovergesteld effect moeten geven – iemand die scheel kijkt optisch rechtuit laten kijken door middel van een zogeheten strabismuslens – zou dit naar ons idee ook andersom moeten kunnen. Na overleg met onze producent en het aanpassen van de lens waren wij dan ook verheugd dat we Job en zijn understudy een paar lenzen konden aanbieden, waardoor het scheel kijken gedurende de voorstelling geen moeite koste. Het inzetten en uithalen van deze grote zachte lenzen behoefde natuurlijk ook nog wel wat instructie, maar mensen van de planken hebben dat toch gauw onder de knie. Het was erg leuk om vervolgens met het hele team te worden uitgenodigd op de première van het stuk”, aldus Erik Smidt.

Delen