Ercon Consultancy

Is passie voor je vak voldoende voor succes?

Door: Erik Smidt

Erik Smidt

De Opticien | maart 2014

Deze column schrijf ik vlak na het prachtige weekend van het NCC. Het is een beetje met een dubbel gevoel waarmee ik het weekend heb afgesloten.

Eén of meer onverlaten hadden mijn auto uitgekozen om een rechter portierruit in te slaan en wat goederen mee te nemen waaronder een tablet en een laptop. En laat op die laptop nu mijn sponsorlezing met als onderwerp decoding the secret of your practice staan.

Erg lastig om alles in kannen en kruiken te krijgen maar uiteindelijk is het toch gelukt.

Ik ben ervan overtuigd dat het voor velen een inspirerend weekend is geweest. Als ik voor me zelf spreek dan is het altijd een geweldige happening wanneer je zoveel mensen met passie voor het gene wat ze dagelijks doen ontmoet.

Passie is wat mij betreft ook een sleutelwoord voor succesvol met je dagelijkse zaken bezig zijn. Als je bijvoorbeeld naar de beelden van het feest met van Velzen kijkt spat de passie er ook vanaf.

Het NCC had als onderwerp het decoderen van geheimen. Allerlei geheimen zijn de revue gepasseerd. Van het geheim van de juiste passing tot het geheim van het oplossen van een droog oog.

Wij hebben onze visie mogen etaleren over het geheim van uw contactlenspraktijk.

Ook hierin denk ik dat passie voor uw prachtige vak een essentieel onderdeel is.

Wellicht is het niet de enige sleutel voor succes maar wel een vereiste om aan succes te kunnen denken.

Wanneer je passie hebt voor het gene wat je doet is niet het succes je doel maar wordt succes een resultante van dat wat je doet.

Zoals ook omzet, winst, verkoop en dergelijke niet een doel op zich zouden moeten zijn naar mijn idee. Ook dit zijn alle resultaten van de passie die je er in stopt.

Op het moment dat passie meespreekt is het doen van een inspanning ook geen issue meer.

Wanneer je met je passie bezig bent spreekt het voor zich dat dit minder moeite kost dan wanneer je met iets bezig bent wat  “nu eenmaal moet om geld te verdienen”.

Soms gaat dit ook wel ver of moet je een aantal zaken die erbij horen met een korrel zout nemen.

Ik heb bijvoorbeeld de overtuiging dat Louis van Gaal een gepassioneerde voetbaltrainer en coach is. Hij straalt dit uit. Een onderdeel van zijn vak is het omgaan met de pers. Bijna iedereen is het erover eens dat dit niet zijn sterkste punt is, maar het hoort er wel bij. Sterker nog, het is een redelijk essentieel onderdeel van zijn werk. Met dezelfde passie waarmee hij coacht staat hij de pers te woord vooral als ze hem niet begrijpen, denk ik wel eens.

En ondanks dat hij waarschijnlijk een zeer goede trainer en coach is komt dit niet goed uit de verf wanneer hij met de pers praat. Het lijkt soms wel of hij niet meer weet waarom en voor wie hij trainer/coach is en dat hij de persmensen wil trainen of coachen. Volgens mij gaat dan snel het plezier in je vak teloor.

Ik heb ooit een collega gehad die altijd zaken veranderde ook al was zijn cliënt volledig tevreden met hetgeen was aangemeten en was er geen noodzaak dit te doen. Hij had zo’n passie voor het technische van zijn vak dat hij altijd vond dat er nog iets te verbeteren was in de technische aspecten van zijn werk.  Dat hij daardoor een ontevreden cliënt kreeg nam hij op de koop toe.

Het lijkt er dan op dat deze mensen de reden van hun werk en hun doen en laten zijn vergeten en dat een onderdeel van hun werk, wat niet eens het belangrijkste onderdeel is, een veel te grote plaats in neemt.

Passie hebben voor hetgeen je dagelijks doet is prachtig en heerlijk tegelijk. Het schept voldoening dagelijks met zaken bezig te zijn waar je van houdt.

Wellicht is alleen passie niet een voorwaarde voor succes maar passie met een reden. Als je weet welk doel je inspanningen dienen, schept dat de mogelijkheid je passie lange tijd te kunnen uitoefenen. Als je weet waarom je de dingen doet die je doet en je kunt tegelijkertijd je passie uitoefenen heb je altijd de mooiste baan van de wereld.

Delen