Goede voornemens.

Allereerst wens ik u een heel plezierig, gezond en succesvol nieuwjaar. Officieel zijn daar regels voor tot wanneer je dat mag doen heb ik begrepen.

Ik snap dat nooit want waarom zou je iemand niet het beste kunnen wensen  het hele jaar door.

Heeft u ze ook gemaakt? Goede voornemens? Ook dat is eigenlijk een vreemd fenomeen, het maken van goede voornemens aan het begin van een nieuw  jaar. Weet u nog uw goede voornemens van het begin van 2014? En heeft u stand gehouden? Grote kans dat het niet is gelukt en dat ligt volgens mij onder andere al aan de naam van het fenomeen, een goed voornemen. Het blijkt dat het bij ongeveer 75% niet lukt het goede voornemen halen. Daarnaast is het eigenlijk ook een redelijk zwak bod, een voornemen. De definitie van een voornemen is iets wat je wilt gaan doen. Dus als het niet lukt heb je het wel willen doen, je hebt het je voorgenomen te doen, maar helaas is het niet gelukt.

Het is sterker het je niet voor te nemen maar het gewoon te doen.

Dus niet:  ik ben voornemens te stoppen met roken, 10 kilo af te vallen, twee  keer in de week te sporten.

Maar: ik ga stoppen met roken, ik val 2 kilo per maand af , ik begin met één keer in de week te sporten op de woensdag en onderzoek de komende vier weken wat de juiste sport voor me is .

Er zijn boeken door psychologen en anderen vol geschreven hoe om te gaan met goede voornemens en waarom ze wel of niet willen lukken.

Wat mij betreft begint het erbij het niet een goed voornemen te noemen zoals ik al zei.

Daarnaast zou ik, om helemaal de slechte traditie te doorbreken niet starten op 1 januari van een nieuw jaar  maar bijvoorbeeld op 15 januari of 3 februari. Het tijdstip is totaal niet van belang maar veel meer de wil om iets aan je leven of aan ingeslopen gewoontes te veranderen.

De woorden goede voornemen zou ik veranderen in een ander woord dat minder vrijblijvend lijkt, een woord als plan of doel komt sterker over dan voornemen bijvoorbeeld.

Het doel wat je jezelf stelt is belangrijk duidelijk te omschrijven en het is zaak , zoals met alle doelen in het leven, dat het haalbaar, meetbaar en realistisch is.

Daarnaast is het van belang dat hetgeen je wilt bereiken iets van jezelf is. Maar al te vaak wordt een doel bepaalt door de omgeving waarin  iemand verkeert. Anderen vinden dan dat je te weinig sport of dat er een aantal kilo’s af moeten maar het is niet je eigen mening . Vaak zijn dit soort doelen gedoemd te mislukken omdat het niet realistisch is een doel van een ander na te streven.

Wat wel goed werkt is een beloning voor jezelf in het vooruitzicht te stellen. Wat is er fijner als en doel bereikt is hiervoor beloont te worden met een presentje een avondje uit of iets anders waar je vee plezier aan beleeft?  Daarnaast is het goed je doel in stukjes te hakken zodat het per periode niet een grote taak lijkt om aan t e voldoen. Het is dus beter om per maand twee kilo af te vallen of per week een pond dan je einddoel te definiëren door te zeggen dat je 10 kilo moet  afvallen.

Het si handiger per dag of per twee dag één sigaret minder te roken dan gelijk geheel te moeten stoppen. Of bijvoorbeeld te starten met één sigaret per uur dan per anderhalf et cetera. Dit soort doelen zijn beter haalbaar en ze voldoen ook aan het criterium dat ze meetbaar zijn.

Naar mijn mening is het belangrijkste doel in je leve n wat je jezelf kunt stellen dat je de voorwaarden schept on gelukkig te kunnen zijn.

Die voorwaarden kun je zelf het beste formuleren en daar horen dan weer doelen bij die je kunt omschrijven.

Ik wens u nogmaals heel veel plezier gezondheid en succes toe in het komende jaar maar ook al gelijk voor de tijd die daarna komt. Ik wens voor u dat u kunt bepalen wat voor u de voorwaarden zijn om gelukkig te zijn en dat u de doelen behaalt die daarbij horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.